Ένας Πολύτιμος Διατροφικός Θησαυρός

σιταρόχορτοΤο σιταρόχορτο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών όπως είναι η A, B, C, E, K, πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο) και αμινοξέων τα οποία είναι απαραίτητα για την σύνθεση των πρωτεϊνών. Επιπλέον περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ένζυμο την Υπεροξειδική Δισμουτάση (SOD) γνωστό και ως «ένζυμο της αθανασίας». Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι το σιταρόχορτο δεν περιέχει γλουτένη (βασική πρωτεΐνη του σιταριού) διότι η συγκομιδή του πραγματοποιείται πολύ πριν μετατραπεί σε σπόρο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί άφοβα ακόμα και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Το σιταρόχορτο έχει υψηλή περιεκτικότητα χλωροφύλλης η οποία καθαρίζει τον οργανισμό από τα βαρέα μέταλλα, τα νεκρά κύτταρα και τις τοξίνες. Επίσης, βοηθάει στην μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όργανα όπως ο εγκέφαλος που απαιτεί μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για την σωστή του λειτουργία.
Επίσης έχει την ικανότητα να αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και αυτό γιατί το μόριο της χλωροφύλλης είναι παρόμοιο με αυτό της αιμοσφαιρίνης με τη μόνη διαφορά ότι το κεντρικό στοιχειό της αιμοσφαιρίνης είναι ο σίδηρος ενώ της χλωροφύλλης το μαγνήσιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει αναπτυχτεί τελευταία γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες του σιταρόχορτου κατά του καρκίνου. Συγκλονιστική είναι η πρόσφατη ιστορία του Danny McDonald από την Ιρλανδία ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο στομάχου σοβαρής μορφής. Ο ίδιος αρνήθηκε να υποβληθεί σε τοξικές χημειοθεραπείες καθώς αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του μέσω της διατροφής. Επέλεξε το σιταρόχορτο ως θεραπεία καθώς είχε ακούσει από το περιβάλλον του για τις θεραπευτικές του ικανότητες. Με την πάροδο του χρόνου ο Danny McDonald είχε πειστεί ότι το σιταρόχορτο μπορεί να θεραπεύσει πληθώρα ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και έτσι αποφάσισε να το καλλιεργήσει ο ίδιος στο αγρόκτημα του. Οι γιατροί αντίθετοι με την απόφαση που είχε πάρει τον προειδοποίησαν ότι η κατάσταση του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ότι πρέπει να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία άμεσα.

Μετά από 4 χρόνια και ενώ οι γιατροί του είχαν δώσει ελάχιστους μήνες ζωής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν ήξερα τι να περιμένω, αλλά ήμουν αποφασισμένος να το δοκιμάσω». Μέσα σε 7 ήμερες το αίσθημα του καύσου που είχα στο πλευρό μου είχε φύγει και άρχισα να αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Σταμάτησα να παίρνω τα χάπια που μου είχαν συνταγογραφηθεί και δεν τα έχω ξαναπάρει από τότε. Ένα μήνα αργότερα ο πόνος είχε εξαφανιστεί τελείως. Συνειδητοποίησα ότι το σιταρόχορτο λειτουργούσε και ότι είχα πάρει την σωστή απόφαση». Η ιστορία του Danny McDonald δεν αποτελεί μοναδικό παράδειγμα των θαυματουργών ιδιοτήτων του σιταρόχορτου. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων παγκοσμίως που αναφέρουν την ευεργετική επίδραση του στην αντιμετώπιση πολυάριθμων παθολογικών καταστάσεων. Ωστόσο ελάχιστες κλινικές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής που να επιβεβαιώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του σιταρόχορτου.

Σε μία μικρή μελέτη που έγινε στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης, πήραν μέρος 24 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα (μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου). Συμπέραναν λοιπόν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν 100ml χυμού σιταρόχορτου καθημερινά για ένα μήνα, βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση τους σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν placebo (εικονικό σκεύασμα).
Μετά από αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχει επιβεβαιωθεί ότι το σιταρόχορτο περιέχει τεράστιες ς ποσότητες χλωροφύλλης (~70%), γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και την προστασία που προσφέρει έναντι στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Oregon στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι η χλωροφύλλη έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει την απορρόφηση της αφλατοξίνης από τον οργανισμό, μιας τοξικής ουσίας η οποία παράγεται από μύκητες που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς και σιτηρά και έχει ισχυρή μεταλλαξιγόνο και καρκινογόνο δράση.